'De-Americanize': hoe China zijn chipbusiness opnieuw opbouwt (2023)

Advertentie

Lees het hoofdverhaal verder

Gesteund door

Lees het hoofdverhaal verder

Zeven maanden nadat Washington harde beperkingen heeft onthuld, verdubbelen Chinese bedrijven hun toeleveringsketens van eigen bodem en trekken miljarden aan contanten uit Beijing en investeerders.

  • Stuur een vriend een verhaal

    Als abonnee heb je10 geschenkartikelenelke maand te geven. Iedereen kan lezen wat je deelt.

  • 179

‘De-Americanize’: How China Is Remaking Its Chip Business (1)

DoorChang CheEnJohn Liu

Lees Vereenvoudigd ChineesLees de traditionele Chinese versie

Afgelopen oktober liepen de bouwplannen voor een kolossale halfgeleiderfabriek van een groot door de staat gesteund bedrijf in Centraal-China in de war. De regering-Biden had de handelsoorlog over technologie geëscaleerd, waardoor China geen toegang meer had tot de westerse gereedschappen en geschoolde arbeiders die het nodig had om de meest geavanceerde halfgeleiders te bouwen.

Sommige werknemers met Amerikaans staatsburgerschap verlieten het bedrijf. Drie Amerikaanse leveranciers van apparatuur stopten vrijwel onmiddellijk met hun verzendingen en diensten, en Europa en Japan zullen naar verwachting binnenkort hetzelfde doen.

De faciliteit was eigendom van Yangtze Memory Technologies Corporation, of YMTC, een geheugenchipbedrijf dat Xi Jinping, de president van China, heeft geprezen als vaandeldrager in China's race naar zelfredzaamheid. Nu zijn de chipmaker en zijn collega's haastig bezig met het herzien van toeleveringsketens en het herschrijven van bedrijfsplannen.

Bijna zeven maanden later hebben de Amerikaanse handelsbelemmeringen China's streven naar een meer onafhankelijke chipsector versneld. Westerse technologie en geld hebben zich teruggetrokken, maar overheidsfinanciering stroomt binnen om alternatieven van eigen bodem te cultiveren om minder geavanceerde maar nog steeds lucratieve halfgeleiders te produceren. En China heeft het maken van hoogwaardige chips niet opgegeven: fabrikanten proberen te werken met oudere onderdelen uit het buitenland die niet worden geblokkeerd door de Amerikaanse sancties, evenals met minder geavanceerde apparatuur in eigen land.

De strenge Amerikaanse beperkingen vloeiden voort uit bezorgdheid over wat functionarissen in Washington beschouwden als de dreiging die uitging van het gebruik door China van zijn technologiebedrijven om zijn militaire arsenaal te upgraden.Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur, karakteriseerde het sentiment onlangs als onderdeel van een "nieuwe consensus" in Washington dat tientallen jaren van economische integratie met China niet helemaal succesvol waren, eraan toevoegend dat de nieuwe controles "zorgvuldig op maat" waren gemaakt om China's meest vooruitstrevende halfgeleiders.

Volgens de regels van oktober mogen Amerikaanse bedrijven en burgers geen Chinese bedrijven meer helpen bij het bouwen van chiptechnologie die voldoet aan een bepaalde drempel van verfijning. De controles gingen verder dan de handelsbeperkingen van de Trump-administratie die gericht waren op specifieke bedrijven zoals de Chinese telecomgigant Huawei.

Afbeelding

Tijdens die eerdere handelsspanningen mobiliseerde Beijing enorme bedragen om alternatieven van eigen bodem voor westerse chipfabrikanten te cultiveren. Maar buitenlandse componenten waren direct beschikbaar en van hogere kwaliteit, waardoor veel Chinese bedrijven niet bereid waren om over te stappen.

Die bedenkingen bij het gebruik van materialen uit China lijken af ​​te nemen. Chinese technologiebedrijven op en neer in de toeleveringsketen beoordelen hoe westerse chips en aanverwante componenten kunnen worden vervangen, zelfs degenen die niet worden beïnvloed door Amerikaanse controles. Guangzhou Automobile Group, een fabrikant van elektrische voertuigen in staatseigendom,gezegdin februari dat het van plan was om uiteindelijk al zijn ongeveer 1.000 chips in zijn auto's van Chinese providers te kopen. Het koopt momenteel 90 procent van zijn chips uit het buitenland.

"Het doel in China is nu op veel gebieden om toeleveringsketens te de-Amerikaniseren", zegt Paul Triolo, de senior vice-president voor China bij Albright Stonebridge Group, een strategisch bedrijf.

Tientallen Chinese chipbedrijven leggen de laatste hand aan plannen om dit jaar geld in te zamelen via openbare aanbiedingen. Ze omvatten de op een na grootste chipfabrikant van China, Hua Hong Semiconductor, evenals eenchip tool makergesteund door Huawei.

De technologiegeschillen tussen de twee grootste economieën ter wereld vertonen geen tekenen van afname. De regering-Biden heeft nieuwe regels opgesteld, maar nog niet vrijgegevenAmerikaanse durfkapitaalinvesteringen beperkenin geavanceerde chipbedrijven in China. Buitenlandse investeringen in de Chinese halfgeleidersector zijn dit jaar al gedaald tot 600 miljoen dollar, het laagste punt sinds 2020, volgens gegevens van PitchBook, dat particuliere financiering bijhoudt. En ambtenaren overwegen strengere controles op technologieën zoals kwantumcomputing of apparatuur voor het maken van chips.

Amerikaanse beperkingen hebben ertoe geleid dat Peking een staatsfonds heeft geactiveerd dat daardoor slapend wasafval en ent: Het "Big Fund" van de regering injecteerde in februari ongeveer $ 1,9 miljard in YMTC om haar reactie op de Amerikaanse beperkingen te versterken. Volgens berichten in de staatsmedia heeft het fonds onlangs ook geld gestoken in leveranciers van chipapparatuur en materiaal.

De nieuwe subsidies zijn bedoeld om westerse componenten uit de toeleveringsketens van China te verwijderen. De zuidelijke stad Guangzhou heeft er een punt achter gezet$ 21 miljarddit jaar voor halfgeleider- en andere technische projecten, waaronder projecten die proberen westerse leveranciers van chipapparatuur te vervangen. Volgens bedrijfsrapporten en persverklaringen zijn de inkooporders voor apparatuur van Chinese makelij de afgelopen maanden sterk gestegen.

Afbeelding

De heer Xi is openhartig geweest over wat hij ziet als een poging van westerse landen om een ​​“allround insluiting” van China. Tijdens een belangrijke wetgevende vergadering in maart onderbrak de Chinese president opmerkingen van een afgevaardigde van een Chinese kraanfabrikant. De uitwisseling was breedgemelddoor staatsmedia: "De chips in uw kranen, zijn ze lokaal geproduceerd?" vroeg meneer Xi. Ja, zei de afgevaardigde.

Volgens schattingen van Yole Group, een marktonderzoeksbureau, behoort tot nu toe minder dan 1 procent van alle halfgeleiders in China tot de top van de industrie en zijn ze onderworpen aan Amerikaanse controles. De rest zijn minder geavanceerde of 'volwassen' halfgeleiders, die worden aangetroffen in alledaagse consumentenelektronica en auto's, en vormen 'de overgrote meerderheid van het bedrijf', zei Jean-Christophe Eloy, de CEO van Yole Group. Die chips, grotendeels onaangetast door de controles van de Biden-regering in oktober, zien nu een golf van investeringen, voegde hij eraan toe.

De twee grootste chipfabrikanten van China, de door de staat gesteunde Semiconductor Manufacturing International Corporation, of SMIC, en Hua Hong Semiconductor hebben dit jaar elk miljarden dollars aangekondigd om de productie uit te breiden naar volwassen chips, volgens openbare aankondigingen.

Maar op de lange termijn, China'sgebrek aan toegang tot tools van wereldklassenodig is om chips te maken, kan de vooruitgang in veel geavanceerde industrieën zoals kunstmatige intelligentie en lucht- en ruimtevaart belemmeren, volgens Handel Jones, de CEO van International Business Strategies, een adviesbureau.

Afgelopen augustus had YMTC zich gericht op een verdrievoudiging van zijn aandeel in de wereldwijde chipproductie tot 13 procent in 2027, wat volgens schattingen van de Yole Group een uitdaging was voor gevestigde gevestigde exploitanten zoals het in de VS gevestigde Micron Technology. De Chinese fabrikant van geheugenchips ondervindt problemen bij het bouwen van zijn tweede fabriek en zal naar verwachting dalen tot slechts 3 procent van de markt in 2027.

Internationale bedrijven die eerder in de Chinese halfgeleiderindustrie hadden geïnvesteerd, verleggen hun investeringen naar elders. De toonaangevende chipfabrikanten van Korea en Taiwan, Samsung en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, of TSMC, investeren miljarden dollars in nieuwe productie in de Verenigde Staten. De Taiwanese chipmaker solliciteertAmerikaanse subsidiesvoor zijn fabriek in Arizona die het dwong zijn investeringen in China voor een decennium te beperken.

Afbeelding

Tegelijkertijd, zeiden experts, creëert de verzwakking van de buitenlandse invloed op de Chinese chipsector kansen voor binnenlandse bedrijven. Vorige maand ging een fabrikant van halfgeleiderapparatuur naar de beurs in Shanghai. De aandelen van het bedrijf, Crystal Growth & Energy Equipment, zijn sinds het debuut met 30 procent gestegen.

"Door de sancties is er nu ruimte op de markt", zegt Xiang Ligang, een directeur van een in Peking gevestigd technologieconsortium dat de Chinese regering heeft geadviseerd over technologiekwesties. "Nu hebben we de kans om ons te ontwikkelen."

De recente uitbarsting van staatskas zou het aandeel van China in de wereldwijde productie van goedkopere chips een boost kunnen geven. Volgens een gezamenlijk geschreven rapport van Rhodium Group, een adviesbureau, en Stiftung Neue Verantwortung, een denktank in Berlijn, zou China in het volgende decennium ongeveer de helft van de wereldproductiecapaciteit voor een klasse van volwassen halfgeleiders voor hun rekening kunnen nemen.

Dat zou nieuwe kwetsbaarheden in de toeleveringsketen kunnen creëren voor buitenlandse bedrijven, zegt Jan-Peter Kleinhans, een co-auteur van het rapport.

"Al je eieren in één mand stoppen is een stom idee", legde hij uit. "Dit is een knelpunt dat kan worden uitgebuit."

Ana Swanson droeg bij aan rapportage.

Chang Che is de technologiecorrespondent Azië voor The Times. Hij werkte eerder voor The China Project en als freelanceschrijver over Chinese technologie en samenleving. @Changxche

John Liu kwam in 2021 bij The Times en doet verslag van nieuws in China. Eerder was hij verslaggever voor The Myanmar Times en schreef hij over Taiwan voor internationale media. @JohnLiuNN

Een versie van dit artikel verschijnt in gedrukte vorm op, Sectie

B

, Bladzijde

1

van de New Yorkse editie

met de kop:

Toenemende handelsbeperkingen dwingen tot nieuwe bedrijfsplannen en gewijzigde toeleveringsketens.Herdrukken bestellen|De krant van vandaag|Abonneren

179

  • 179

Advertentie

Lees het hoofdverhaal verder

FAQs

Does China produce chips? ›

China's two largest chip manufacturers, the state-backed Semiconductor Manufacturing International Corporation, or SMIC, and Hua Hong Semiconductor have each announced billions of dollars this year to expand production into mature chips, according to public announcements.

What are the Chinese chip companies? ›

Examples of Chinese IDMs are YMTC and CXMT, examples of Chinese pure-play foundries are SMIC, Hua Hong Semiconductor and Wingtech, examples of Chinese fabless companies are Zhaoxin, HiSilicon and UNISOC, and examples of Chinese OSAT companies are JCET, Huatian Technology and Tongfu Microelectronics.

Can China develop semiconductors? ›

"The development of China's semiconductor industry will likely be limited to the 14 nanometers (nm) process, and it will be more difficult for China to move beyond this standard in the future as they won't be able to get advanced equipment from Japan, the US or the Netherlands," Pei-Chen Liu, an expert on the ...

What do semiconductor companies do? ›

Manufacturers process silicon and other materials into semiconductors for all kinds of electronic devices that rely on harnessing electricity for processing power.

Who will make chips for the USA? ›

With the US government spurring them on, the likes of Intel, Samsung, Micron and TSMC unveiled plans for a number of new US plants. (Qualcomm, in partnership with GlobalFoundries, also said it would invest $4.2 billion to double chip production in its Malta, NY facility.)

Why can't China make microchips? ›

It's just not commercially profitable for SMIC to make those chips with less advanced equipment,” said Phelix Lee, equity analyst for Morningstar Asia. Following the 2020 sanctions, the U.S. last year introduced sweeping export restrictions aimed at cutting China off from advanced chip tech and equipment.

Who is the largest microchip manufacturer in the world? ›

Which Company is the largest Producer of semiconductor chips? TSMC is the largest semiconductor chip manufacturer. This company produces about 90% of high-performance chips across the globe. Also, it controls over 50% of the global semiconductor foundry market in terms of revenue.

Who is the largest microchip manufacturer in China? ›

SMIC Is China's most important chipmaking company and seen as a key hope to Beijing's ambitions to boost its domestic semiconductor industry and catch up with rivals like Taiwan's TSMC and South Korea's Samsung . However, the company's technology is still years behind those leading companies.

What American company is the biggest manufacturer of microchips? ›

Intel Corporation (NASDAQ:INTC) is one of the largest chipmakers in the world, which runs its own manufacturing facilities. The firm is based in Santa Clara, California.

Why can't the US make semiconductors? ›

The US national, state, and local governments have created tax and regulatory policy that makes investing in new manufacturing capacity for semiconductors incredibly difficult. It takes mountains of money and many years to even get through the process of permitting and approval to being a project in the US.

Does the US rely on China for semiconductors? ›

It is estimated that China holds 80% of the global rare earths market. However, the U.S. does not rely on China for semiconductors. Taiwan and South Korea have strength in manufacturing advanced chips, while the U.S. is superior in designing such products.

Why doesn t america build semiconductors? ›

It's also difficult and expensive to build new facilities to manufacture the vital silicon component, which means companies have to rely on existing plants. A new semiconductor factory can cost up to $20 billion, as ON Semiconductor CEO Keith Jackson wrote in Fortune, and that price tag is much higher in the US.

What is the fastest growing semiconductor company? ›

What is the fastest growing semiconductor company in the U.S.? The fastest growing semiconductor company in the U.S. is Advanced Micro Devices ($AMD), judging by sales growth. AMD sales grew from US$6.33b in 2018 to US$23.06b in 2022, almost quadrupling its revenue in the short period of five years.

How many semiconductor chips does a car have? ›

The Average Number of Chips in a Modern Car

According to estimates, the average modern car has between 1,400 and 1,500 semiconductor chips. Some cars can have as many as 3,000 chips. That's a lot of chips! You could say that modern cars are like giant computers on wheels.

What is the difference between a microchip and a semiconductor? ›

Semiconductors, sometimes referred to as integrated circuits (ICs) or microchips, are made from pure elements, typically silicon or germanium, or compounds such as gallium arsenide.

What percentage of chips does China produce? ›

China captured 9 percent of the semiconductor industry in 2020; that year, an additional 15,000 Chinese firms were registered as semiconductor enterprises. Today, 75 percent of semiconductor manufacturing occurs in China and East Asia.

What percentage of chips come from China? ›

Download Table Data
CountryProduction RankNotes
China4Responsible for 9% of global chip sales. Forecasted to reach 25% by 2030.
United States5Possesses 12% of global manufacturing capacity, but more than 46% of total semiconductor sales market.
Germany
United Kingdom
6 more rows

What percent of microchips are made in China? ›

Taiwan makes 65% of the world's semiconductors and almost 90% of the advanced chips. By comparison, China produces a little over 5% while the U.S. produces approximately 10%, according to market analysts.

What percentage of microchips come from China? ›

The jump in growth helped China capture 9% of the global semiconductor market in 2020, surpassing Taiwan for two consecutive years and closely following Japan and the EU, which each took 10% of market share. Sales data for 2021 are not yet available.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated: 05/01/2024

Views: 5667

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.